BEELDEN

KERAMIEK VERA BERENDSEN

BEELDEN 2006-2008

 

BEELDEN 2008-2010

 

BEELDEN 2011

 

BEELDEN 2012-2013

 

BEELDEN 2014

 

 

Over mijn werk:

 

Mijn vroegere keramische beelden zijn vaak abstract van vorm. Regelmatig hebben de beelden geen duidelijke onder- of bovenkant. De vorm is in meer of mindere mate open gewerkt. Het open werken van de beelden vergroot het driedimensionale karakter. Door de organische vorm en structuur van de beelden wordt snel een relatie met de natuur gelegd. Het open werken van de vorm wekt de indruk van vergankelijkheid. De beelden zijn sober, mat en voornamelijk wit geglazuurd.

 

De laatste jaren onwikkelt het werk zich naar werk waarbij kleur een belangrijk aandeel vormt. Ik heb ge-experimenteerd met verschillende vormen van doosjes en daarbij passende decoratietechnieken met engobes gebruikt. Later heb ik poppen en beelden gemaakt die schilderachtig en tekenachtig waren.

 

Begin 2014 begint er een nieuwe richting te onstaan waarbij kleur en decoratietechnieken met engobes en het open werken samen een plaats krijgt in abstracte beelden, lobbige vormen en wandobjecten. De beelden blijven een soort eenvoud en soberheid uitstralen. Ze worden regelmatig als lief en grappig ervaren.

In mijn werkwijze ben ik intuïtief . Ik werk vanuit een (globaal) idee en al werkende ontstaat het beeld. Het proces van het maken is voor mij even belangrijk als het resultaat. De techniek van het open werken heb ik mezelf eigen gemaakt. Ik houd ervan en ervaar het als een soort meditatie. Het is werk waar je ook langere tijd mee bezig bent en dat is heel fijn als je een snelle werker bent.

 

Toen ik vervolgens in korte tijd veel meemaakte heb ik duidelijk de relatie van kleur en emotie ervaren. De huidige werkwijze voldeed niet meer en stokte. Zo ervaar je hoe je werk je innerlijk in zekere zin weerspiegeld.

De nieuwe techniek waarbij ik vormen met engobes in de klei leg of uit engobes lijnen kras zijn bewerkelijke technieken waar ik intuitief, speels in op kan gaan. De kleur is een extra dimensie geworden en vraagt om andere vormen en oplossingen.

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved